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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  This opinion 
was affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific 
standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged 
to review and consider other applicable Rules and Comments, as well as any applicable 
case law or disciplinary decisions.  
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Topic: Law firm’s maintenance of confidential information while working with third-

party technology vendor 
 
Digest: A law firm’s utilization of an off-site network administrator to assist in the 

operation of its law practice will not violate the Illinois Rules of Professional 
Conduct regarding the confidentiality of client information if the law firm makes 
reasonable efforts to ensure the protection of confidential client information 

 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct Rules 1.6(a), 5.3, 1.4(b) 
  
 ISBA Advisory Opinion No. 03-07 (May 2004) 
 
 ISBA Advisory Opinion No. 96-10 (May 1997) 
 
 ABA Formal Opinion Nos. 95-398 (Oct. 27, 1995), 08-451 (Aug. 5, 2008); 99-

413 (March 10, 1999). 
    
   In re Estate of Divine, 263 Ill. App. 3d 799, 635 N.E.2d 581 (1st Dist. 1994)  
  

Massachusetts Bar Association Ethics Opinion No. 05-04  
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 Restatement (Third) of the Law Governing Lawyers § 60 (2000) 
 

Electronic Communications Privacy Act, 18 U.S.C. § 2510   
 

FACTS 
 
A law firm would like to have its computer network managed by an off-site third party vendor 
for the purpose of monitoring the server and responding to any problems which may develop on 
the firm’s network.  In order to respond to such problems, the vendor would need to have access 
to the firm’s network in which electronic client files are stored.  The sole purpose of the vendor’s 
access to the network would be for administration of the computer system.  Moreover, the law 
firm and vendor would enter into a written agreement whereby the vendor would agree to respect 
and maintain the confidentiality of the information within the network, and to not utilize or 
disclose it. 

 
QUESTIONS 

 
1. What ethical issues should be considered if a law firm utilizes an off-site network 
administrator to assist in the operation of the law practice if the firm’s server were located at the 
firm and the vendor had remote access, or alternatively, if the server were physically located at 
the vendor? 
 
2. Would either arrangement violate the Illinois Rules of Professional Conduct regarding 
the confidentiality of client information?  
 

OPINION 
 
The ethical issues that should be considered if a law firm utilizes an off-site network 
administrator to assist in the operation of its law practice principally involve two of the Illinois 
Rules of Professional Conduct (“RPC”): RPC 1.6(a) and 5.3.   
 

RPC 1.6(a), entitled, “Confidentiality of Information,” provides: 
 

Except when required under Rule 1.6(b) or permitted under Rule 1.6(c), a lawyer shall 
not, during or after termination of the professional relationship with the client, use or 
reveal a confidence or secret of the client known to the lawyer unless the client consents 
after disclosure. 
 

The RPC’s define “confidence” as “information protected by the lawyer-client privilege under 
applicable law.” 

 
RPC 5.3, entitled, “Responsibilities Regarding Nonlawyer Assistants,” provides: 

 
With respect to a nonlawyer employed or retained by or associated with a lawyer: 
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(a) The lawyer, and, in a law firm, each partner, shall make reasonable efforts 
to ensure that the firm has in effect measures giving reasonable assurance that the 
nonlawyer’s conduct is compatible with the professional obligations of the lawyer 
and the firm; 
 
(b) each lawyer having direct supervisory authority over the nonlawyer shall 
make reasonable efforts to ensure that the nonlawyer’s conduct is compatible with 
the professional obligations of the lawyer; and 
 
(c) a lawyer shall be responsible for a nonlawyer’s conduct that would be a 
violation of these Rules if engaged in by a lawyer if: 
 
 (1) the lawyer orders or, with knowledge of the specific conduct, 
ratifies the conduct involved; or 
 
 (2) the lawyer is a partner in the law firm, or has direct supervisory 
authority over the nonlawyer, and knows of the nonlawyer’s conduct at a time 
when its consequences can be avoided or mitigated but fails to take reasonable 
remedial action. 

 
Here, because the offsite third-party computer vendor (“Vendor”), a nonlawyer, would have 
access to client files when monitoring and administering the law firm’s network, the contents of 
these files must be protected from disclosure under RPC’s 1.6(a) and 5.3.  Thus, the law firm 
giving access to the Vendor to information in client files must make reasonable efforts to ensure 
that the Vendor either has in place or will institute reasonable procedures to safeguard the 
confidentiality of the client information.   
 
This same scenario was addressed by the American Bar Association (“ABA”) in Formal Op. 95-
398, wherein the ABA acknowledged that in this age of rapidly developing technology, it is now 
commonplace to retain nonlawyers to perform numerous functions, including accounting, data 
processing and storage, printing, photocopying, computer servicing and paper disposal.  Because 
the use of such outside service providers inevitably requires giving them access to client files, 
lawyers must make reasonable efforts to ensure that the service provider will not make 
unauthorized disclosures of client information.  ABA Op. 95-398.  To that end, the law firm 
should obtain from the Vendor a written statement of the Vendor’s assurance of confidentiality 
with respect to the electronic client files stored on the network.  ABA Op. 95-398.  The ABA 
subsequently issued Formal Op. 08-451 (Aug. 5, 2008), in which it remarked that there is 
“nothing unethical about a lawyer outsourcing” nonlegal services, including the use of a third-
party vendor to maintain a law firm’s computer system, but warned that the lawyer must 
minimize the risk that the outside service provider may inadvertently reveal confidential client 
information.  The ABA reiterated its opinion that written confidentiality agreements are strongly 
advisable in outsourcing relationships.  ABA Op. 08-451.  See also ISBA Formal Op. 03-07 
(May 2004) (opining that the responsibilities of lawyers regarding nonlawyer assistants extends 
to interpreters who are retained by the lawyer to communicate with hearing impaired clients, 
including the protection of client confidences).  
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In addition, the ABA observed that in the event the Vendor breaches the confidentiality of the 
firm’s client files, a lawyer may be obligated to disclose this breach to its client if it is likely to 
affect the position of the client or the outcome of the client’s case.  Such disclosure may be 
required under RPC 1.4(b), pursuant to which a “lawyer shall explain a matter to the extent 
reasonably necessary to permit the client to make informed decisions regarding the 
representation.”  ABA Op. 95-398.  See also In re Estate of Divine, 263 Ill. App. 3d 799, 808 (1st 
Dist. 1994) (observing that RPC 5.3 places the responsibility for unethical acts by nonlawyer 
employees on the employing attorney).  Other laws may also require disclosure to the client, 
such as notification about a data security breach. 
 
The ABA Formal Opinions cited herein are consistent with other authorities which have 
addressed the issue of the lawyer’s duty to safeguard client confidentiality when dealing with 
outside service providers.  For example, Massachusetts Bar Association Ethics Opinion 05-04 
(“MBA 05-04”) involved a situation in which a vendor periodically accessed a law firm’s 
computer system, including its server and document database, in order to support the firm’s 
computer software application.  The MBA concluded that this practice was reasonable and did 
not violate any ethical rules: 

 
We believe that it is well known among the general population that computer systems are 
an integral and essential tool of the modern-day legal profession, and that those computer 
systems, and the software that they operate, must be made available to technicians and 
other trained support personnel more often than we desire for the purpose of keeping 
them running.  It would be impractical and unrealistic to expect a lawyer to delete or 
‘scrub’ all confidential client information from his or her computer before allowing it to 
be serviced.  Indeed, in circumstances where the system has failed unexpectedly and 
completely, it may be physically impossible for the lawyer to do so. 
 

MBA 05-04.  However, the MBA opined that the lawyer must take reasonable steps to protect its 
clients’ confidential information, examples of which include: “notifying the vendor of the 
confidential nature of the information stored on the firm’s servers and in its document database; 
examining the vendor’s existing policies and procedures with respect to the handling of 
confidential information; obtaining written assurance from the vendor that access is only for 
technical support purposes and that the system will only be accessed on an as needed basis; and 
obtaining written assurance that the vendor will preserve and protect all client information.”  
MBA 05-04. 
 
Likewise, Restatement (Third) of Law Governing Lawyers § 60 (Comment d) (2000) 
(“Comment d”) provides that a lawyer who acquires confidential client information has a duty to 
take reasonable steps to secure the information against misuse or inappropriate disclosure by the 
lawyer’s agents.  “This requires that client confidential information be acquired, stored, 
retrieved, and transmitted under systems and controls that are reasonably designed and managed 
to maintain confidentiality.”  Comment d.  Further, Restatement Comment g provides that a 
“lawyer may disclose confidential client information for the purpose of facilitating the lawyer’s 
law practice,” including to computer technicians, provided that the lawyer takes “appropriate 
safeguards against impermissible use or disclosure.”   
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 Finally, whether the Vendor has physical or remote access to the law firm’s server is irrelevant 
so long as other adequate safeguards are taken..  The ABA has opined that the communication of 
confidential client information over the internet, even by unencrypted email, does not violate 
Rule 1.6.  ABA Formal Op. 99-413 (1999).  Moreover, internet users, including lawyers, have a 
reasonable expectation that communications will remain private.  See Electronic 
Communications Privacy Act, 18 U.S.C. § 2510; ISBA Ethics Advisory Opinion 96-10.  
Consequently, it makes no difference whether the Vendor in the fact scenario presented has 
remote or on-site access to the law firm’s network. 
 
 
 
 

CONCLUSION 
 
Under RPC’s 1.6 and 5.3, a law firm may retain or work with a private vendor to monitor the 
firm’s computer server and network, either on-site or remotely, and may allow the vendor to 
access it as needed for maintenance, updating, troubleshooting and similar purposes.  Before 
doing so, however, the law firm must take reasonable steps to ensure that the vendor protects the 
confidentiality of the clients’ information on the server. 
  
 
 
 


